Hvor der er vilje, er der vej
Hvad gør man, når 20 entreprenører ikke kan besigtige den bygning, de skal give tilbud på at renovere?
Det problem fik energirådgiver Poul Leth Lorentsen til at undersøge, om en gennemgang af bygningen kunne foregå som en virtuel "rundvisning" via nettet, som vi kender det fra ejendomsmægleres hjemmesider.
Entreprenørerne fik et godt overblik
Alle relevante rum blev fotograferet med et 360 graders-kamera, og ved hjælp af et særlig software blev billederne arrangeret ud fra bygningens grundplan. På et lille oversigtskort kunne entreprenørerne se synsretningen, og hvor i bygningen rummet lå.
“Da turen var klar, linkede vi til den i udbudsmaterialet og delte den på fælles skærm i netværksmøder med tilbudsgiverne. Her gennemgik vi bygningen rum for rum – næsten som i virkeligheden. Bagefter kunne de frit benytte linket og gentage rundvisningen efter behov – f.eks. sammen med andre kolleger for at få deres vurdering.”
Muligheden for at vurdere forholdene flere gange gav et godt grundlag for præcise tilbud. Især i forhold til de mest komplekse installationer som varmecentraler og belysningsanlæg.

Hurtigere udbud og god dokumentation
Alt tyder på, at idéen fremover kan spare både bygherrer og tilbudsgivere for en hel del transporttid. Det er også hurtigere at præsentere bygninger på denne måde end at tegne dem op i 3D. Desuden kan de virtuelle ture bagefter anvendes som dokumentation i tilfælde af fejl eller mangler. Poul Leth Lorentsen siger:
“Vi er stødt på et stort effektiviseringspotentiale her. Faktisk ser det ud til, at vi ved udbud af mindre opgaver slet ikke behøver fysiske møder. I medierne hører vi ofte, at corona-pandemien vil ændre verden permanent – det tror jeg, vi har et godt eksempel på her.”