case
Universitet fandt en kvart million
Københavns Universitet anvender et energistyringssystem til overvågning af sit energiforbrug. Her blev specialkonsulent Kate Andersen opmærksom på, at elforbruget i Universitetsfirkanten i det indre København ikke faldt nær så meget som forventet uden for normal åbningstid. Hvor blev energien brugt?
Energirådgiver i SEAS-NVE, Bo Sonne Andersen, gennemgik bygningerne uden for åbningstiden, og konklusionen var, at deres standby-forbrug kunne sænkes med cirka 243.000 kroner om året.
Besparelser på lys og ventilation
Noget af bygningernes belysning er styret af bevægelsessensorer, noget skal tændes og slukkes manuelt og noget er styret ved hjælp af ure. Det gav anledning til forvirring. Kate Andersen fortæller:
Vi opdagede blandt andet, at lyset i det gamle bibliotek i Krystalgade stod tændt hele tiden, fordi urstyringen var sat til konstant drift. Det samme gjaldt to meget store lysekroner i vores hall.
Desuden viste inspektion og måling på bygningernes ventilationsanlæg, at bedre styring kunne reducere deres forbrug af el og bortventileret varme. Derudover ville udskiftning af flere udsugningsventilatorer medføre gode besparelser.
Analysen tjener sig hjem på et halvt år
Samarbejdet med SEAS-NVE har været en god øjenåbner. Energirådgiverens rapport udpeger meget præcist, hvor og hvorfor bygningerne i Universitetsfirkanten har et større standby-forbrug end forventet. Kate Andersen fortæller om projektet:
Vi er allerede i gang med at realisere flere af de anbefalede tiltag, og vi forventer, de tjener sig hjem på cirka et halvt år.