Energispild på grund af forældede og forsømte varmecentraler udgør en stor, skjult forhindring i den grønne omstilling. Potentialet for forbedring er enormt og bør prioriteres højere.
I op mod hver tredje danske ejendom med fjernvarme bliver varmen ikke udnyttet godt nok. Sådan lyder vurderingen fra SEAS-NVE's energirådgiver Kenneth Lytzen, der har over 30 års erfaring på området.
– Mange steder er varmecentralerne helt ude af både øje og sind. Så længe der er varme, bliver de hverken tilset eller vedligeholdt. Det svarer til at købe en bil uden nogensinde at servicere den. Det gør den uøkonomisk at køre i og ekstra dyr at reparere, når den bryder sammen, siger Kenneth Lytzen.
Blandt de mest udbredte fejl er:
- Forkert indregulering
- Mangelfuld vedligeholdelse
- Ingen retningslinjer for overvågning
- Defekte ventiler og pumper
- Forældede anlæg
- Enstrengede radiatoranlæg
Prisstigninger og strafgebyrer kan undgås
Problemet er, at ineffektive varmeanlæg ikke trækker nok energi ud af vandet fra fjernvarmeværket. Så hvor returvandet burde være nede på 25-30 grader, når det sendes tilbage til værket, er det måske stadig 40-50 grader varmt. Det betyder, at fjernvarmeværket skal levere mere vand med en højere temperatur for at dække ejendommens varmebehov. Det kræver mere energi og øger varmetabet i fjernvarmenettet.
– Mange værker har indført strafgebyrer på for varmt returvand, fordi det udløser større driftsomkostninger og spilder energi. Men det er jo kun en lappeløsning. Det er klart bedre for prisudviklingen på fjernvarme, for vores samfundsøkonomi, og for den grønne omstilling, hvis vi i stedet anerkender problemets omfang og begynder at fjerne årsagen til det, siger Kenneth Lytzen.
Overblik og prioritering er vejen frem
I nogle tilfælde kan mindre forbedringer som indregulering eller udskiftning af defekte komponenter udløse en markant bedre udnyttelse af fjernvarmen. Men i ældre bygninger med 20-30-40 år gamle varmecentraler og enstrengede radiatoranlæg er der brug for en større indsats.
– Vi skal de mange gamle anlæg til livs, og så er der brug for en holdningsændring: Varmecentraler er mekaniske anlæg, der bør tilses mindst en gang om måneden. De kan ikke køre i det uendelige uden tilsyn. Og hvis et anlæg er over 15 år gammelt, bør det udskiftes eller totalrenoveres, siger Kenneth Lytzen.
Repræsenterer du et varmeværk?
Vi kan tilbyde samarbejdsaftaler om analyse af jeres kunders varmeanlæg. Det har vi blandt andet gjort i samarbejde med Næstved Varmeværk.
Lad os vurdere forholdene
Ønsker I fuldt overblik og effektiv afkøling af jeres returvand, så tag en snak med os.
Kontakt os