Nyhed - 27. maj 2014
I mange virksomheder bruger ventilationen langt mere el og varme end nødvendigt. Vi har bedt energirådgiver og ventilationsekspert Allan Vittrup om at forklare hvorfor.
Hvorfor har så mange virksomheder et stort, skjult overforbrug af energi i deres ventilation?
- Det er der flere gode grunde til: Ventilation har helt naturligt et ret stort energiforbrug. I en gennemsnitlig dansk virksomhed går cirka 40 procent af det samlede elforbrug til ventilation. En anden grund er, at luft er usynlig. Den kan ikke ses, høres eller mærkes lige som lys, vand og varme. En tredje grund er, at de fleste virksomheder ikke har nogen mulighed for at overvåge deres ventilationsanlæg. I dag er der ganske vist påbud om, at man skal montere bimåler på anlæg over en vis størrelse, men det glemmes ofte. Desuden er mange ventilationsanlæg temmelig gamle. Over halvdelen af de anlæg, vi undersøger, har mere end 20 år på bagen.
Så det handler om, at anlæggene simpelthen er for gamle?
Ja, det er en del af problemet. Men vi finder også store besparelser i nye anlæg. Typisk fordi de er indstillet forkert, eller fordi den rigtige styringsautomatik blev sparet væk. For nylig undersøgte vi en række anlæg, der kun var tre år gamle. De var indstillet til at køre 24/7. Bare ved at indstille driftstiderne korrekt kunne der spares 560.000 kroner om året i varme og el.
Så alder og indstillinger er hovedårsagerne?
- Ja - og dårlig vedligeholdelse. Især vedligeholdelse, faktisk. Mange anlæg bliver simpelthen ikke vedligeholdt ordentligt, og det får deres elforbrug til at stige markant.
Hvorfor?
- For eksempel fordi deres filtre tilstoppes, så anlægget skal køre med et højere lufttryk for at presse luften igennem. Eller fordi varmegenvindingen fejler, så anlæggets varmeflade i stedet skal varme hele luftmængden op. Der findes masser af anlæg, hvor den slags fejl ikke bliver rettet i årevis.
Men har virksomhederne ikke serviceaftaler, der skal tage højde for den slags?
- Nogen har. Men kun omkring halvdelen. Resten tilser anlæggene selv. Eller tilser dem slet ikke. Så de kan være i meget dårlig forfatning, når vi dukker op.
Hvordan undersøger I et ventilationsanlæg?
- Vi regner på behovet for luftudskiftning, og måler om anlæggets ydelse passer til det. Det vil sige, hvor store luftmængder, der udskiftes. Vi undersøger også, om luftudskiftningen er i balance, så indblæsning og udsugning passer sammen. For et par uger siden målte vi på en skole en indblæsning på 17.000 m3 luft i døgnet, men der blev kun bortventileret 10.000 m3. Det gav et konstant overtryk, som pressede en masse dyr varme ud gennem bygningens revner og sprækker. Vi måler selvfølgelig også elforbruget og gennemgår anlæggets fysiske tilstand og varmegenvindingens effektivitet. Vi kan også lægge temperatur- og bevægelsessensorer ind forskellige steder i anlægget og på den måde tjekke de faktiske driftstider. Det kan afsløre styringsfejl.
Men kan man ikke let komme til at regne forkert, når det er luft, man har med at gøre?
- Nej, egentlig ikke. Vi regner altid lidt konservativt, så vi er helt sikre på de besparelser, vi stiller kunderne i udsigt. Jeg har endnu ikke været ude for, at en kunde ikke fik den besparelse, vi havde lovet. Hvis der er en afvigelse, er det fordi, de sparer mere end lovet, eller i nogle tilfælde bruger noget af besparelsen, til at få en bedre komfort.
Hvad er de mest typiske fejl?
- Hvis der skal sættes rangorden på, er nummer 1 dårlig vedligeholdelse. Det ser vi meget tit. Nummer 2 er forkert indregulering. Nummer 3 er, at anlægget er sat til at køre hele tiden - også om natten, i weekender og ferier. Det ser vi jævnligt.
Hvad er den mest kostbare fejl?
- Drift 24/7 - uden tvivl. Hvis et anlæg kun burde køre 2.000 timer om året, men i stedet kværner løs 8.760 timer, så er det ikke svært at forstå, hvorfor det bruger alt, alt for meget energi.
Hvad er de nemmeste fejl at rette op på?
- Indregulering og udskiftning af motorer og lignende komponenter. Der hænger frugterne lavest.
Hvad er de sværeste fejl?
- De opstår, når anlægget helt grundlæggende passer dårligt til bygningen. Enten fordi det blev bygget forkert, eller fordi bygningen nu bruges anderledes end oprindeligt tiltænkt. En anden stor udfordring er, at mange virksomheder lejer deres lokaler, og hvis ejeren af bygningen ikke kan se nogen fordel i at sænke sin lejers driftsomkostninger, kan det spænde ben for projektet.
Hvis man tilfældigt udvælger 100 danske virksomheder - hvor mange kan så spare penge på at optimere deres ventilation?
- Halvdelen vil kunne tjene pengene hjem på under tre år. 90 procent af dem på under ti år.
Har du et godt råd til virksomheder, der ønsker at trimme deres ventilationsanlægs energiforbrug?
- Ja. Hvis anlægget er over fem år gammelt, kan det næsten altid betale sig at få det analyseret af SEAS-NVE.
Mere information
Hvis du ønsker at vide mere om rentable energibesparelser i din virksomheds ventilation, så kontakt vores erhvervsteam. Vi stiller gerne op til et uforpligtende møde.