Nyhed - 22. november 2018
Udsigten til koldt og tørt vintervejr får elprisen til at stige. Samtidig kan udfaldet af Brexit få stor betydning for prisen på CO2-kvoter.
Prognoserne for det skandinaviske vintervejr peger i retning af langvarige højtryk, som kan trække lange spor ind i foråret. Vi går ind i vinteren med vandreserver under middel og fortsat manglende nedbør vil give mindre smeltevand til foråret. Situationen har i de seneste uger udløst en mærkbar stigning i elprisen for resten af 2018 og 2019.
Brexit vil påvirke CO2-kvoteprisen
Den anden store prisfaktor er i øjeblikket udfaldet af Brexit. Hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale, bliver de britiske virksomheders mange CO
2-kvoter sat til salg, og det vil få prisen til at falde. Lykkedes det derimod at lande en aftale, vil kvoteprisen sandsynligvis fortsætte med at stige støt, som vi har set det i hele 2018, hvor den er steget til over det dobbelte.
Ro på olie-, gas- og kulmarkedet
Mens vandreserver og CO
2-kvotepriser i øjeblikket har hovedrollerne, er markederne for fossile brændsler trådt i baggrunden. På trods af køligere vejr er kulprisen i de seneste uger faldet. Blandt andet på grund af ekstra store lagre i de europæiske havne. Prisen på råolie er også vigende, og naturgasprisen viser ikke de store tegn på ændringer.
– Mange virksomheder har afdækket 2019, men i forhold til 2020 og 2021 vurderer vi, at det sandsynligvis er bedre at afdække nu end i løbet af 2019. Det gælder især, hvis Storbritannien lander en Brexit-aftale, der gør, at landet bliver i det europæiske CO
2-kvotesystem. Så er der en klar risiko for, at kombinationen af manglende nedbør og stigende kvotepriser vil presse 2020- og 2021-priserne op, siger Troels Birch Troelsen, Portefølje Manager i SEAS-NVE.
Mere information?
Hvis du vil vide mere om, hvilket el- eller gasprodukt der, under de nuværende markedsforhold, passer bedst til din virksomhed, kan du kontakte vores erhvervsteam.
Detaljeret nyhedsmail om udviklingen i elmarkedet
Du kan også abonnere på vores nyhedsmail Udsyn, hvor vi hver 14. dag sender dig en mere detaljeret beskrivelse af, hvordan el- og gasmarkedet udvikler sig.