Nyhed - 6. september 2018
Den varme, tørre sommer har medført markante stigninger i elpriserne. Især på grund af manglende vand hos de nordiske vandkraftværker og lav produktion af vindkraft, men tendensen forstærkes også af høje priser på kul, naturgas og CO2-kvoter.
Den tørre sommer har sendt de faste priser for resten af 2018 og 2019 op i de højeste niveauer i syv år. Vandunderskuddet hos de nordiske vandkraftværker er nu langt under det normale niveau, og selvom vi nu har fået mere nedbør, er det langt fra nok til at rulle udviklingen baglæns.
Olieprisen er urolig og er faldet lidt tilbage til 71 USD, men kulprisen ligger fortsat højt på næsten 100 USD per ton. Højdespringeren er dog de europæiske CO2-kvoter, som siden februar i år er steget fra 8 til 18 EUR per ton. Det skyldes en blanding af politisk regulering og efterspørgsel.
Gasmarkedet har i de seneste måneder udviklet sig efter samme mønster som elmarkedet. Priskurven nåede sit laveste niveau på 16-17 EUR/MWh februar, men nu handles naturgassen til over 24 EUR/MWh. Det forventes, at priserne i den nærmeste periode vil forblive i et niveau omkring 22 EUR for en 2019-kontrakt.
– Påvirkningen fra tørken og varmen vil trække lange spor i markedet, og prisstigningerne ser ud til at fortsætte. Derfor anbefaler vi alle vores erhvervskunder at indgå nye aftaler nu frem for tættere på årsskiftet. Får vi et køligt efterår, kan det nemt føre til endnu et stort prishop opad. Så vi ser ingen grund til at vente – tværtimod, siger Troels Birch Troelsen, Portefølje Manager i SEAS-NVE.
Mere information?
Hvis du vil vide mere om, hvilket el- eller gasprodukt der under de nuværende markedsforhold passer bedst til din virksomhed, er vi altid parat til dialog. Find din kontaktperson
Detaljeret nyhedsmail om udviklingen i elmarkedet
Du kan også abonnere på vores
nyhedsmail Udsyn, hvor vi hver 14. dag sender dig en mere detaljeret beskrivelse af, hvordan el- og gasmarkedet udvikler sig.