Nyhed - 12. april 2016
Hvert år modtager SEAS-NVE en hel del opringninger fra kunder, der undrer sig over et meget stort elforbrug i sommerhalvåret. Problemet gemmer sig som regel i deres combivandvarmer.
Der findes combivandvarmere i mange danske boliger. De hedder sådan, fordi de både kan fungere som varmtvandsbeholder for centralfyret og som elvandvarmer, da de har en indbygget elpatron.
Om vinteren produceres husets varme brugsvand af centralfyret, for eksempel et olie- eller træpillefyr. Men om sommeren vælger mange at slukke fyret og i stedet varme brugsvandet op med combivandvarmerens elpatron, og det kan være et ganske fornuftigt valg. Så langt, så godt.
Her går det galt
Det skjulte elforbrug opstår, hvis man glemmer at slukke for vandcirkulationen til radiatorerne eller gulvvarmeinstallationen, og det sker for mange. Selv om radiatorerne ikke er i brug, cirkulerer der stadig varmt vand rundt i huset. Det skaber et konstant varmetab, som elpatronen hele sommeren bruger overflødig el på at dække.
Sluk cirkulationspumpen
Hvis du skifter fra centralfyr til elpatron om sommeren, så vær helt sikker på, at vandcirkulationen til radiatorerne er afbrudt ved at slukke for cirkulationspumpen. Når du om efteråret starter centralfyret igen, så husk at slukke for elpatronen.
Andre gode råd om sommerklargøring
-
Justér centralfyret
Hvis du har et nyere olie- eller gasfyr, der producerer varmt brugsvand om sommeren, skifter det sikkert selv mellem vinter- og sommerdrift. Men har du et ældre fyr, er det ikke automatisk, og så skal skiftet udføres manuelt. Kig efter et radiator- og et vandhane-ikon. Om sommeren skal det stå på vandhanen.
-
Luft ud og undgå fugt
Hvis du lukker helt ned for dit centralfyr om sommeren, er det en god idé med jævnlig udluftning af fyrrummet, så der ikke opstår fugtproblemer – især hvis sommervejret er køligt.
Spørg vores energirådgivere
Hvis du har andre spørgsmål til dit el- eller varmeforbrug, er du også velkommen til at kontakte SEAS-NVE's energirådgivere på 70 29 29 29.