Den kolde tid er over os – her har du nogle enkle og billige råd, der gør din bolig klar til kulden.
1. Tjek fuger og tætningslister i døre og vinduer
Gå en tur rundt om huset og se efter, om der er revner i fugerne, om de slipper karm eller væg, eller om de smuldrer og falder ud. Gummi- og skumlister i karmene skal være hele og føles fjedrende, når du trykker på dem. Hvis du er i tvivl om, listerne slutter tæt nok, kan du sætte et stykke papir i klemme, når du lukker døren eller vinduet. Hvis listen er tæt, er der modstand, når papiret trækkes ud. Hvis det derimod kan trækkes ud uden modstand, er listen ikke tæt nok. Udskift alle slidte, iturevne eller utætte fuger og lister.
2. Tjek at loftisoleringen ligger rigtigt
Loftisolering skal ligge i et jævnt lag uden huller. Der må ikke stå tunge ting på det. Hvis noget af isoleringen i årets løb er blevet flyttet til side – for eksempel af en håndværker – så læg det på plads.
3. Isoler dine varmerør
Har du uisolerede varmerør i kælderen, kan du spare gode penge ved at isolere dem. Du kan gøre det selv med rørskåle fra Rockwool eller Isover, der består af uld omviklet med sølvpapir. De isolerer bedre end skåle af skum Når du isolerer rørene, afgiver de ikke længere varme til kælderen, og det kan derfor være en god idé at sørge for en lille smule varme på anden vis, så kælderen ikke bliver fugtig.
4. Hold øje med varmeanlægget
Tjek på manometret på dit fyr for at se, om der er vand nok på systemet. Er trykket under 1 bar, skal du fylde vand på. Kig i brugervejledningen for at finde det rette vandtryk til din kedel. Få lavet et serviceeftersyn af fyret med jævne mellemrum, så er du er sikker på, det er i orden. SEAS-NVE tilbyder
serviceaftaler.
5. Luk luft ud af radiatorerne
Hvis fyret kører, som det skal, men du har problemer med at få varme i radiatorerne, kan det skyldes, at der er luft i dem. Løsn udluftningsventilen på hver radiator og luk den igen, når der kommer vand ud. Tjek derefter vandstanden på manometeret. Er der meget luft i systemet, skal udluftning og påfyldning af vand måske gentages flere gange.
6. Giv dine termostater motion
Efter den lange sommerpause trænger dine termostater måske til at blive skruet helt op og ned nogle gange. Tjek, at radiatoren bliver helt varm og kold, når der skrues op og ned for termostaten. Hvis ikke, kan stiften bag termostaten måske have sat sig fast. Skru termostaten af og tryk stiften ind nogle gange. Sæt termostaten på og tjek igen.
7. Sæt styring på udendørslyset
Tænd/sluk-ure eller bevægelsessensorer er billige måder at spare energi på. De kan fjerne hundredvis af timers overflødigt lys til gavn for din elregning. Brug dem sammen med LED-pærer, der typisk fungerer bedre end sparepærer i udendørslamper, fordi LED-pærer lyser med fuld styrke, så snart de tændes. De bruger også endnu mindre energi.
8. Udluftning på den rigtige måde
Om vinteren skaber du det bedste indeklima ved at lufte ud to-tre gange om dagen. Sådan gør du: Skru ned for termostaterne i det/de rum, du vil lufte ud. Sørg for gennemtræk i fem til ti minutter, luk derefter vinduer og døre igen, og sæt termostaterne tilbage på samme indstilling som før. Har du et hygrometer (en fugtmåler) skal luftfugtigheden helst ligge på 45 til 55 procent i vinterhalvåret.
Brug for personlig energirågivning?
Husk, at du som kunde i SEAS-NVE altid har adgang til personlig rådgivning om dit energiforbrug. Kontakt vores dygtige energirådgivere og få svar på dine spørgsmål –
du finder rådgiverne her.