Nyhed - 4. september 2019
Tyrafeltet i Nordsøen dækker næsten hele det danske forbrug af naturgas. Men det har været i drift siden 1984, og feltets platforme er begyndt at synke. For at de ikke skal forsvinde i havet, tages feltet i september 2019 ud af drift i tre år, fordi det skal renoveres. I den periode må vi i stedet importere naturgas fra Tyskland, og det vil med stor sandsynlighed få priserne til at svinge mere på det danske marked.
I den kommende treårige periode vil Danmark være afhængig af én forsyningskilde: Naturgas fra Tyskland som transporteres hertil gennem en gasledning i Jylland. Vi har spurgt Rasmus Bøg, Portfolio Manager i SEAS-NVE's afdeling for handel med naturgas, hvad det kommer til at betyde.
– Importen vil blandt andet medføre øgede transportomkostninger og en højere indkøbspris, som vil smitte af på salgsprisen på det danske marked. Desuden er det vigtigt for forsyningssikkerheden, at SEAS-NVE får købt tilstrækkeligt af kapaciteten i forbindelsen fra Tyskland. Som supplement har vi to gaslagre, som vi kan tage fra, hvis det skulle være nødvendigt. Men det gælder om at spare på dem, så vi har ekstra kapacitet til de perioder, hvor prisen stiger meget, forklarer Rasmus Bøg og tilføjer, at SEAS-NVE er godt rustet til at håndtere den nye markedssituation.
Prisudviklingen bliver sværere at forudsige
En anden udfordring er, at det i den kommende tid kan blive sværere at forudse prisudviklingen, fordi den er underlagt andre mekanismer, end vi er vant til. Især hvis transportkapaciteten fra Tyskland til Danmark når sit maksimale niveau. Det vil betyde, at de danske priser i endnu højere grad påvirkes af vejret, og hvor meget gas vi har på lager. Rasmus Bøg forklarer:
- Vores handelsfolk skal i princippet forsøge at forudse udviklingen tre-fire år ud i fremtiden. Men så længe Tyrafeltet er ude af drift, ser vi ind i et mere kompliceret marked end før. I de kommende vintre kan vi opleve større prisudsving end vanligt. Især hvis Danmark får ekstra kolde vintre, som vi for eksempel så det i 2017.
Fastpris er et oplagt valg
Et godt modtræk til den øgede risiko for prisstigninger er at skifte til en fast pris, som fjerner al usikkerhed i perioden frem til, at Tyrafeltet genoptager sin produktion i 2022. Find SEAS-NVE's fasprisprodukter her, og læs mere om, hvorfor Tyrafeltet skal renoveres i DR's "Forstå sagen".
Fakta om Tyrafeltet
- Danmarks største naturgasfelt
- Beliggenhed: Nordsøen cirka 225 km vest for Esbjerg
- Produktionen startede i 1984
- Feltet omfatter 90 produktionsbrønde
- Naturgassen hentes op fra cirka 2 kilometers dybde
- Feltets størrelse: 615,6 km2
- Vanddybde: 42-46 meter
- Dækker 90 procent af Danmarks naturgasforbrug
- Drives af Total på vegne af DUC
Kilde: portesbjerg.dk