Ovnen er en rigtig energisluger. Men hvis du udnytter den fornuftigt, kan der være en del at spare. En familie bruger i gennemsnit 180 kilowatttime om året på ovnen.
Fyld ovnen
Alt, der skal have samme temperatur, kan sættes i ovnen samtidig – retterne tager ikke smag af hinanden. I en varmluftovn kan du have flere plader i ovnen på samme tid. Bag eksempelvis to plader småkager ad gangen, og spar cirka 25 procent af energien.
Du kan spare op til 60 procent af energiforbruget ved at fylde ovnen i stedet for at tilberede retterne hver for sig.
Udnyt forvarme og eftervarme
- Tænd først ovnen, når maden sættes ind, hvis den skal have 15 minutter og derover.
- Tilberedningstiden bliver kun forlænget for mad, der skal have mindre end 30 minutter.
- Sluk ovnen, når tiden er gået, lad maden stå ved eftervarmen i 5 til 15 minutter.
- Udnytter du for- og eftervarmen, kan du spare op til 25 procent af energiforbruget.
Tø maden op i køleskabet. Du sparer cirka 30 procent energi og en del tid, hvis stegen er optøet i stedet for frosset, når du sætter den i ovnen.
Miniovn
Miniovnen er god til opvarmning og tilberedning af mindre portioner. Men hvis maden skal have mere end 45 minutter, bør du bruge den almindelige ovn af hensyn til energiforbruget.
Vælg en A+++ mærket ovn
Hvis ovnen skal udskiftes, så vælg én med energimærke A++ eller A+++.
Læs om energimærket