Hvis du opvarmer boligen med varmepumper, olie, naturgas, fjernvarme eller pillefyr, bruger du vandbåren varme. Vandfyldte radiatorer er derfor langt mest almindelige i boligen. Bruger du dem med omtanke, kan der være penge at spare.
Enstrengede radiatoranlæg
Ældre boliger har ofte installeret enstrengede radiatoranlæg. Her er der kun ét varmerør, der fordeler varmen til de enkelte radiatorer, som er forbundet som perler på en snor. Radiatorvandet bliver derfor koldere for hver radiator, det passerer. For at kompensere for det skal de sidste radiatorer være større end de første og reguleringen af vandmængden være korrekt.
Tostrengede radiatoranlæg
I dag installerer man oftest tostrengede radiatoranlæg. Her får hver radiator separat fremløbs- og returledning. Derfor er vandtemperaturen stort set ens i alle radiatorer. Tostrengede radiatoranlæg er en forudsætning for at kunne udnytte varmekilden energirigtigt.
Sørg for, at alle radiatorer sidder frit, så der skabes mest mulig luftcirkulation i rummet.
Er radiatoren kold eller risler?
- Bliver radiatorerne pludselig kolde eller begynder at risle, kan der være for lidt vand på radiatoranlægget. Anlæggets manometer viser vandtrykket, og er det for lavt, skal du fylde vand på eller kontakte en VVS-installatør, der kan.
- Risler en radiator, er der sandsynligvis luft i den. Åbn udluftningsventilen øverst på radiatoren, og hold den åben til den begynder at dryppe. Luk derpå ventilen.
- Har der været meget luft i anlægget, skal der muligvis også fyldes mere vand på.
- Motioner termostatventilerne jævnligt ved at åbne og lukke dem et par gange. Kan en termostatventil ikke drejes, bør du kontakte en VVS-installatør.
- Er en radiator kold, kan termostatventilen have sat sig fast. Afmontér termostathovedet, og pres trykstiften indad med en skruetrækker. Når ventilen løsner sig, monteres termostathovedet igen, og radiatoren bliver hurtigt varm. Hjælper det ikke, skal ventilen skiftes.
Spar op til 15 procent med dag/natsænkning
Installerer du et dag/natsænkningssystem, der om natten sænker temperaturen i boligen med 4 til 5 grader, kan du spare op til 15 procent af energiforbruget. Temperaturen bør dog ikke sænkes til under 16 grader, for så går besparelsen tabt ved genopvarmning. Nogle nye termostater har indbygget mulighed for natsænkning.
Reguler boligens varme i zoner
Med et zonereguleringsanlæg kan du inddele din bolig i temperaturzoner på forskellige tidspunkter – og dermed nøjes med at opvarme de steder, du bruger. Effektiv zoneregulering kan sænke dit varmeforbrug med op til 15 procent.
Hårde vintre giver højt varmeforbrug
Vejret har også stor betydning for varmeforbruget i din bolig. Som tommelfingerregel bør det i januar i gennemsnit ligge på 15 procent af årsforbruget. Så når du vurderer dit varmeforbrug, er det vigtigt at huske, at det afhænger meget af udendørstemperaturen.