Det meste af den danske vejbelysning sikrer heldigvis optimal belysning i de tidsrum, hvor trafikken er tæt. Men hvorfor lyser det med samme høje effekt både lørdag og søndag, da der vel her ikke må antages at være samme trafikmængde, selvom der er tale om de samme tidsintervaller? Eller kan vi med baggrund i klokken samtidig konkludere, at der på intet tidspunkt uden for disse tidsrum vil opleves tæt trafik? Svarene på spørgsmålene er naturligvis nej.
Det kan desværre konstateres, at rigtig meget af den netop moderniserede vejbelysning i de danske kommuner ikke lyser efter, hvornår der faktisk er et behov for lys, men på baggrund i hvornår man troede, at der ville være et behov.
Vi lever i en foranderlig tid, hvor fremtidig byudvikling, byfester, koncertarrangementer, sportsbegivenheder m.v. potentielt øger trafikken og dermed behovet for en sikker trafikafvikling – også uden for de angivne tidsrum. Der kan måske endda samtidig argumenteres for, at det af sikkerhedsmæssige årsager måske er endnu vigtigere med korrekt belysning på netop disse tidspunkter, da det må formodes, at en stor del af færdslen er fra personer, som ikke normalt færdes på strækningen.
Vægter økonomi over sikkerhed?
Teknologien til behovsstyret lys er til stede. Ved behovsstyret lys forstås en automatisk regulering af lysniveauet på baggrund af den faktiske trafikintensitet på det pågældende tidspunkt. Løsningen er meget billig at implementere, hvis kommunen allerede har implementeret intelligent lysstyring.
Intelligent lysstyring er i mange tilfælde stort set selvfinansierende i form af energi- og driftsbesparelser set over anlæggets levetid. Alligevel ser vi fortsat kommuner, som prioriterer at bruge ekstra anlægskroner til vejbelysning udelukkende på design fremfor funktionalitet. Her skal det naturligvis nævnes, at designet fortsat er utrolig vigtigt, da vejbelysningsarmaturet præger det offentlige rum i mange år fremover.
Men pointen er, at det ikke burde være et ”enten eller” – men i stedet et ”både og”. Især med tanke på at drifts- og energibesparelserne over tid finansierer implementeringen, samtidig med at man på indfaldsveje og ringveje kan øge fremkommeligheden på trafikveje ved at tilpasse belysningen til det faktiske behov her og nu.